Det här har lett till rekordsnabb digital transformation och kreativa lösningar för att göra det lätt för kunderna att handla trots restriktioner. Vi listar åtta kedjor som sticker ut i sin bransch.

MAX – levererar hamburgaren dit kunden är

Hamburgerkedjan MAX var snabba med att anpassa sin digitala lösning efter de nya omständigheterna – redan i mars kunde kunderna beställa online eller i appen och få maten levererad till sitt bord, uteservering, till bilen eller hela vägen hem. När hemleveranserna ökade svarade MAX med att lansera burgaren DeliVery Cheezy som är en burgare som sägs vara optimerad för hemleverans, och ”Hemburgarlådan” som är ett gör-det-själv-kit med ingredienser till fyra hamburgare.

ÖoB – snabb utrullning av e-handelsfunktionalitet

Även om ÖoB själva säger att de inte har någon storskalig e-handelssatsning på gång så har kedjan tagit ett steg i den riktningen inom kundklubben Lågprisklubben, som lanserades 2019 och värvade 1 miljon medlemmar första året. I och med det ändrade kundbeteendet lanserades Click & Collect och hemleverans snabbt för medlemmar. Ett uppskattat initiativ är de ”extratimmar” ÖoB lagt in i sina öppettider tidigt under krisen, en timme innan ordinarie öppningstid som dedikeras riskgrupper.

SATS – träna och inspireras digitalt

Gymkedjan SATS stängde alla sina träningscenter under två veckor i mars, alla medlemskap pausades och onlineträningen gjordes tillgänglig för alla, även de som inte var medlemmar – något som fick stor spridning. Sedan SATS öppnade igen har de anpassat verksamheten med utomhusträning både i grupp och med PT, men framförallt har de tagit stora kliv digitalt – medlemmar kan träna med sin PT genom deras app, fler träningspass och avslappnande klasser med meditation och yoga nidra online, föreläsningar online med fysioterapeuter och instruktörer och varje vecka körs ett livepass via Facebook som är tillgängligt för alla.

Lindex – live video-shopping

Den relativt nya fenomenet live video-shopping hakades på av klädkedjan Lindex nu i maj, som en del av ökat fokus på digitala kanaler under pandemin. Under sändningen visas kläder upp av bland annat influencern Peg Parnevik och kunderna kan handla och ställa frågor under tiden. Den första live video-sessionen presenterades på följande sätt: ”Inspireras i vår första live shopping där vi visar hur du blir stilsäker i hemmakontoret, hur du klär dig för picknick med social distans eller om du faktiskt är på jobbet”.

Bolist – ökar online i ”hemmasittar-ekonomin”

Det är klart att vi tar chansen att skryta om våra egna kunder. Bygg- och järnhandelskedjan Bolist e-handel ökade med 200 procent jämfört med samma period förra året. Störst försäljningsökning finns i kategorierna maskinverktyg och trädgård, med tydlig koppling till den så kallade ”hemmasittar-ekonomin” som råder nu.

Arken Zoo – stresshantering med ”kattfulness”

Husdjurskedjan Arken Zoo ville hjälpa sina kunder att sänka stressnivån under krisen och lanserade därför ”Kattfulness”, via Facebook och YouTube kan man titta på videos med katter som spinner. Vem blir inte avslappnad av det? Arken Zoo har också skapat innehåll för djurägare i karantän, med tips bland annat kring hur man aktiverar sin hund hemma.

Blomsterlandet – lär riskgruppen att e-handla

Det byte av e-handelsplattform som Blomsterlandet nyligen genomfört hade inte kunnat vara mer läglig. I april fick lagret i Helsingborg köra treskift för att klara av ordertrycket. Krisen har inte bara skyndat på digitalisering för företag, den har också gjort att en äldre målgrupp som tidigare inte handlat online har blivit motiverade att testa. Det har Blomsterlandet märkt av, en exempelvecka stod 65-plussarna för 30 procent av onlineförsäljningen jämfört med 12 procent under hela 2019. Vissa ovana nätshoppare har blivit guidade av kundtjänsten under sitt första köp och vissa tar stöd av guiden ”Så handlar du på webben”. Blomsterlandet var också snabba med att lansera möjligheten att hämta sin order utanför butiken (istället för i butiken), något som varit enormt lyckat.

Vero Moda – social selling lokalt

Klädkedjan Vero Modas lokala Instagramsatsning som påbörjades innan årsskiftet blev betydelsefull när kunderna försvann från butikerna. Vero Modas lokala butiker har egna Instagramkonton där de lokala medarbetarna möter kunderna, inspirerar till köp och leder dem vidare till den fysiska butiken. Sverigechefen Anna Karin Holck berättar i Market att social selling är ett mer personligt sätt att möta kunden än den centrala e-handeln – Vi pratar med våra kunder och får fler och fler följare.